Sunday, June 26, 2011

Pengiraan Insuran VS Takaful

Salam dan hai semua..

Sejak kebelakangan ini saya sering mendapat panggilan telefon dari pegawai-pegawai promosi syarikat yang menjalankan perniagaan Insurans atau pun Takaful. Saya pasti ada dikalangan para pembaca juga ada mendapat panggilan promosi ini.

Secara amnya ramai yang mengetahui bahawa Insuran menggunakan konsep konvesional dan takaful menggunakan konsep Islamik. Namun sejauh mana kita memahami konsep-konsep ini.

Secara jujurnya saya juga tidak memahami bagaimana mereka menjalankan kedua2 konsep ini. Maka Dengan menggunakan sedikit pengetahuan saya cuba membuat perbandingan antara kedua-dua konsep ini, tetapi perbandingan yang dibuat adalah hanya dari segi pengiraan yang simple.. :)

Polisi Insurans
Premium RM 30 sebulan
Cover RM 150K

Polisi Takaful
Premium RM 60
Cover RM 150K
Pengeluaran 30 % pada setiap 3 tahun
Bonus purata 5-10%

Pegawai Promosi Takaful selalu cuba menarik perhatian saya dgn menyatakan klu saya ambil Insurans, seandainya saya x menuntut claim maka duit premium bulanan akan burn macm tu sahaja..kalau ambil takaful akan dapat keluarkan dan pulangan bonus..bestnya tapi betul ke lagi menguntungkan??

Klu kita buat perbandingan RM30 dgn RM60 jelas perbezaan, 50% lagi untung dari 30% pulangan yang ditawarkan setiap 3 tahun oleh Takaful. Mengenai bonus plk sekiranya kita ambil insurans berbanding Takaful ada lebih RM30 lagi yang boleh kita simpan dalam ASB atau mana-mana pelaburan yang lain..

Kesimpulannya mana pegi lagi 20% yang kurang tu?? Komisyen agen Takaful ke hihihiii

Okla that all for now..

p/s: Sorry aku malas nak kira detail,klu x faham ty kat komen yer..tq

Share

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails