Wednesday, August 14, 2013

Cara Untuk Pergi ke Mana Sahaja



Salam sejahtera setelah lama saya menyepi..Jangan marah kerana saya tengah menyusun kehidupan..hahahhahaa..

Okla hari ni saya sambung kembali tugas saya untuk berkongsi apa yang saya tahu dan bermanfaat pada saya dan InsyaAllah kepada anda semua juga..

Ceritanya bermula lebih kurang begini, pernahkah ada semua terfikir jika anda dikehendaki pergi ke negara  yang tidak pernah anda kunjungi. Sudah pasti kita akan buat searching penerbangan yang boleh membawa kita ke negara yang berkenaan. Jadi bagaimanakah cara pantas untuk kita mengetahui flight-flight yang boleh menjadi pilihan kita untuk ke negara itu.

Teknik terulung yang kita lakukan mestilah pergi tanya org yang dah pernah pergi tempat tersebut betul x? Maka di sini saya berbesar hati berkongsi satu website rome2rio. Apa bestnya website ni, anda cubala tengok, ish-ish dah bagi betis nak peha pulak...Jangan marah yer..

Ok secara ringkasnya website ini akan meminta anda memasukkan tempat permulaan perjalanan anda dan tempat destinasi anda. kemudian enjin pencarian bermula, maka akan keluarla pilihan-pilihan kapal terbang, bas, taxi, bot, prebet sapu, beca dan lain-lain lagi. Terdapat juga anggaran harga. Lepas tu anda pilihlah company penerbangan mana yang sesuai..

Jadi apa tunggu lagi cuba try testla..

Share





Sunday, October 23, 2011

Berita Terkini





Salam sejahtera

Hanya makluman tuan punya blog dah kahwin

After this nak share mcm mana preparation dan kisah2 yang pada aku menarik tentang majlis perkahwinan kami..




Wednesday, June 29, 2011

Takaful Lagi





Salam Sejahtera

Entry terbaru sebelum ni dah cerita pasal Insurans Vs Takaful, entry kali ni nak cerita lagi ke?

Ada orang cakap benda kebetulan tapi pada saya tiada istilah kebetulan, semua yang terjadi dah memang tulisan takdir. Selepas saya buat entry pasal insurans dan takaful, ada pulak agent takaful datang buat promotion kat tempat saya bekerja.

Seperti biasalah saya orang pertama yang akan pergi dan bertanya, beli atau x itu cerita lain. Lepas berdiskusi dengan agen-agen di situ maka dapatlah satu info mengenai produk baru mereka.

Bayaran bulanan 100 after 20 year boleh keluar RM 24000 (100 x 12 x 20), cover 100K. For sure dapat balik yang kita bagi just tanpa bonus la. Klu terdesak pun boleh keluar duit tapi xleh keluar semua, tgk dah mcm lebih kurang KWSP la plk, cuma lebihnya ada coverage untuk diri..

Macam menarik ni, tapi mcm was-was la plk. Ish-ish sesungguhnya perasaan was-was tu adalah daripada syaitan..

Bila dah dengar matlumat tu macm biasalah saya nak selidik betul ke tidak penerangan agent tu dulu..Bukan x percaya, cuma kadang-kadang diorang tu pun x berapa pasti main sebut jer. Ada yang teruk lagi just promote produk yang akan bagi komisyen yang tinggi kepada diorang sendiri, bknnya apa yang pelanggan perlukan..Ish-ishhhh..

Share




Sunday, June 26, 2011

Pengiraan Insuran VS Takaful





Salam dan hai semua..

Sejak kebelakangan ini saya sering mendapat panggilan telefon dari pegawai-pegawai promosi syarikat yang menjalankan perniagaan Insurans atau pun Takaful. Saya pasti ada dikalangan para pembaca juga ada mendapat panggilan promosi ini.

Secara amnya ramai yang mengetahui bahawa Insuran menggunakan konsep konvesional dan takaful menggunakan konsep Islamik. Namun sejauh mana kita memahami konsep-konsep ini.

Secara jujurnya saya juga tidak memahami bagaimana mereka menjalankan kedua2 konsep ini. Maka Dengan menggunakan sedikit pengetahuan saya cuba membuat perbandingan antara kedua-dua konsep ini, tetapi perbandingan yang dibuat adalah hanya dari segi pengiraan yang simple.. :)

Polisi Insurans
Premium RM 30 sebulan
Cover RM 150K

Polisi Takaful
Premium RM 60
Cover RM 150K
Pengeluaran 30 % pada setiap 3 tahun
Bonus purata 5-10%

Pegawai Promosi Takaful selalu cuba menarik perhatian saya dgn menyatakan klu saya ambil Insurans, seandainya saya x menuntut claim maka duit premium bulanan akan burn macm tu sahaja..kalau ambil takaful akan dapat keluarkan dan pulangan bonus..bestnya tapi betul ke lagi menguntungkan??

Klu kita buat perbandingan RM30 dgn RM60 jelas perbezaan, 50% lagi untung dari 30% pulangan yang ditawarkan setiap 3 tahun oleh Takaful. Mengenai bonus plk sekiranya kita ambil insurans berbanding Takaful ada lebih RM30 lagi yang boleh kita simpan dalam ASB atau mana-mana pelaburan yang lain..

Kesimpulannya mana pegi lagi 20% yang kurang tu?? Komisyen agen Takaful ke hihihiii

Okla that all for now..

p/s: Sorry aku malas nak kira detail,klu x faham ty kat komen yer..tq

Share




Sunday, January 2, 2011

Risiko Dan Kehidupan




Salam Sejahtera, aku kembali menulis semula. Matlamat aku dalam dunia blog ini belum lagi selesai. Masih banyak yang aku nak share di sini, cuma kadang-kadang disebabkan aku masih lagi tidak cekap menguruskan masa maka terbengkalailah blog ini.

Aku rasa cukuplah sebagai pendahuluan di atas sebagai mukadimah. Dalam penulisan kali ini aku nak menyentuh sedikit mengenai risiko. Dalam kehidupan seharian kita selalu terdedah dengan risiko, ada diantara kita suka mengambil langkah selamat untuk mengelak risiko (play safe). Ada pulak yang jenis suka mengambil risiko. Anda yang macm mana? dan yang mana lebih baik?

Jawapannya xder pada aku tanya diri sendiri yer. Pada aku risiko memang ada dan xder istilah play safe, aku lebih suka istilah meminimakan risiko. Thank to blog Kc Lau Dalam penulisan beliau memberi gambaran bagaimana nenek moyang kita dulu mengambil risiko untuk mendapatkan makanan setiap hari. Tiada makanan meraka akan mati, so mereka mengambil risiko menghadapi kematian ketika berburu untuk meneruskan kehidupan.

Aku amat tertarik dengan penyataan beliau dalam blog

"Jika kita hendak berjaya dalam pengurusan kewangan, kenapa tidak kita ambil risiko dari aspek keselesaan diri kita? Hanya itu sahaja risiko yang kita kena hadapi, dan sekiranya kita tidak berjaya kita hanya kehilangan sedikit keselesaan"

Jika kita membuat part time job, kita mungkin kehilangan masa santai hujung minggu.
Jika kita membuat pekerjaan bebas (Freelancer) kita kehilangan kelapangan waktu malam.
Jika kita melabur dalam saham kita mungkin kehilangan sedikit dari duit modal kita.
Jika kita berhenti kerja sekarang, kita mungkin akan hanya ada rumah dan kereta yang kecil atau mungkin akan kelaparan.

Kesimpulannya tanyalah diri anda apa sebenarnya yang anda takut untuk hilang?


Share




Friday, October 1, 2010

Semak Saman





Salam Sejahtera semua..Hari ni tajuk entry direct to the point dgn content.

Just nak share laman web semak saman. Sejak ada biz baru ni kenalah selalu semak saman untuk mengelakkan kesusahan di kemudian hari. Tapi website ni kena lah daftar dulu

So marilah semak saman di SINI dan byar saman anda dgn segera..

"Ala-lala-Tuk Jgn Saman"


OKlah itu jer.

P/s: Dah post kat blog ni senang sikit, lain kali nak check x pyh cari2 link kat google. Just pergi blog sendiri jer...hiihihihi

Share




Tuesday, September 21, 2010

Ajarlah Anak Anda





Salam lebaran kepada pembaca sekalian Selamat Hari Raya dari saya Maaf Zahir Batin kiranya tulisan-tulisan di blog ini ada menyingung perasan anda..

Tajuk entry kali ini "ajarlah anak anda"

'nak ajar apa edi'

Bukan nak ajar apa just ajarlah anak anda mengenai kewangan atau dalam bahasa saintifiknya finance..hihiihii

Sempena musim raya ni mesti kanak-kanak la yang paling happy sebab dapat raya. orang dewasa pun ada gak yang dapat duit raya.

Para awek2 sekalian pau je pakwe anda klu dia x bagi cari pakwe len..jgn marah yer gurau je..

Ingat x masa kecik2 korang wat apa dgn duit raya??

x ingat ish2 lemah betul tenaga batin eh salah ingatan korang..

Waktu aku kecik2 dulu duit raya aku akan campur dgn duit tabung pastu apa lagi aku masuk bank la..kumpul biar byk2 buat kahwin...

'Apa kena ko ni edi mkn ketupat byk sgt ke asyik mengarut je'

Bukan makan ketupat byk sgt tapi dah lama x update blog tu yang asyik lari tajuk jer..

Oklah back to d point masa kecik dulu apa yang korang belajar pasal duit aka wang. Apa yang parents anda bgtau pasal duit, macm mana diorang didik anda pasal wang. Aku sure ramai yang akan ckp parents kita suruh kita menabung. Lagiii???

Aku nak share la skit mcm mana ayah aku didik aku.. Waktu aku sekolah menengah dulu abah aku akan bagi duit secara bulanan bukan harian. Reasonnya abah aku ckp kalau bg duit bulanan kita syg nak pecahkan. So hari2 aku pg sekolah bawa bekallah sebb sayang nak pecahkan duit yang abah aku bagi.

Aku rasa sampai skrang pun klu duit besar aku syg nak pechkan klu pecah mmg habislah jawabnya.

Kalau aku nak mntak beli apa2 barang peribadi aku x pernah dapat secara percuma mesti ada bnda aku kena buat mcm potong rumputlah, tolong potong buah sawit ke atau mcm2 lagilah. Abah ckp klu bnda tu dpat free kurang best. Sampai skang aku rasa mcm tu klu aku nak sesuatu aku mesti nak dapatkan sendiri orang kata apa, hasil titik peluh sendri..tapi kalau orng bagi free pun aku sapu jgk bak kata orang rezki jgn ditolak..hiihihi

Oklah habis untuk flashback. Sebenarnya zaman skrang ni dah byk bnda dan tool untuk ajar anak atau bdk2 kecik belajar pasal pengurasan wang. kat Televisyen pun ada rancangn Captain Cash. So ajaklah anak anda tonton. Aku x tau still ada lagi ke x?

Kalau nak tau pasal Captain cash. Sini aku tolong korang googlekan..klik sini 'Captain Cash'

Aku share satu lagi website yang boleh digunakan untuk mengajar anak-anak anda mengenai finance.

Jeng Jeng Jeng !!!!!!

RichKidSmartKid

Website ni kepunyaan Rich Dad Company. Pengasasnya ialah Robert Kiyosaki..
Sapa dia?? Ala penulis buku Rich Dad Poor Dad tu. Kalau x tau jgk korang google je nnt tau la..hihihihih

Oklah sampai sini dulu rajinlah explore website RichKidSmartKid yer..

Selamat mencuba

Share




Tuesday, August 24, 2010

Selamat Tinggal Sayang




Entry kali ni xder kena mengena dgn yang mati kecuali yang hidup jer..Aku lah tu sebb aku masih hidup..

Aku rasa dah sampai masanya untuk kita berpisah..Dah lebih sedekad kita bersama, bermacm onak duri kita lalui bersama..kau sentiasa ada disisiku menemani aku x kira waktu aku gembira atau sedih..sehingga kadang-kadang aku berasa aku amat bergantung pada kau..

Walau pada awalnya aku hanya ingin bersama kau sekali sekala, namun hubungan kita semakin rapat dan erat sehingga amat sukar untuk dilepaskan..apabila bersama kita seperti berada didimensi lain, menghayati keegoaan dan keyakinan yang tidak dapat diperjelaskan dan difahami oleh insan lain..

Kita berjaya mengharungi segala rintangan untuk kekal bersama. Tentangan dari ibu-bapa ku, tentangan orang ramai dan juga kerajaan..Amat berat dan benar2 sukar untuk meninggalkan kau..

Semakin aku cuba lari semakin kuat keinginan bersama, aku terpksa lakukan semua ini kerana kau semakin cuba memanipulasi diri ini..sedikit demi sedikit kau menelan diri ini..aku x salahkan kau kerana memang itu adalah dirimu, kau x pernah paksa aku untuk kekal bersama..

Walau apapun terjadi aku telah bernekad aku terpaksa meneruskan perjalanan hidupku tanpa dirimu..mungkn kita akan bertemu sesekali, tetapi untuk waktu ini biarlah aku sendiri..


SELAMAT TINGGAL




Saturday, August 14, 2010

Solat Tarawih





Salam kepada pembaca semua..pertamanya saya ingin mengucapkan selamat berpuasa dan terima kasih kerana sudi membaca post-post di blog saya..

Tanpa anda semua maknanya saya baca blog ni sorang2 bersamaan dengan syok sendiri..

Sempena bulan ramadhan yang mulia ni saya nak share sesuatu..apa yang ko nak share lagi x habis2 ke, asyik share jer..

Jgn la marah sharing kan caring hihiihi..

Oklah balik pada tajuk entry solat tarawih..Apa yang saya nak share kali ni adalah mengenai selawat untuk solat tarawih..

Pada sesiapa yang x tau,hihihiii..selawat ni dibaca sebagai salingan setiap 2 rakaat solat tarawih..

Selama ni sy main ikut2 jer bilal dan orang ramai baca x tau plk selawat yang sebenar..tahun ni terbuka hati nak tau macm mana bacaan yang sebenar so sy search n googling..

Dah search dan jumpa so sy share lah...

Apa yang mampu sy share cuma link saja..harap dapat membantu anda semua juga. Sy jumpa 2 versi 1st versi Johor (ye la sy kan orng johor) 2nd versi umum..

Pada sesiapa yang nak tau jugak selawat tu mcm mana boleh lah melayari link dibawah..

1) Selawat Tarawih Johor
2) Selawat Tarawih Umum

kredit to Orangorangs & ArabMykrk

Sekian selamat beramal

Share




Thursday, July 29, 2010

Who Want To be A Millionaire




Salam Sejahtera..Hari ni nak share tentang pemikiran seorang millionaire. Di petik dari Buku Secret of Millionaire Mind by T Harv Eker.

Actually byk blog dah highlight pasal ni tapi aku nak sahre jugak..

Let’s see how the rich and poor people think and act differently!

1. Rich people believe ” I create my life”. Poor people believes ” Life happens to me”

2. Rich people play the money to win the game. Poor people play the money game to not lose.

3. Rich people are committed to being rich. Poor people want to be rich.

3. Rich people think big. Poor people think small.

4. Rich people manage their money well. Poor people mismanage their money well.

5. Rich people have their money work hard for them. Poor people work hard for their money.

6. Rich people act in spite of fear. Poor people let fear stop them.

7. Rich people constantly learn and grow. Poor people think they already know.

Hope 7 pemikaran ni dapat membantu anda semua untuk memperbaiki kedudukan kewangan anda..

Semoga Berjaya

Credit to BijakRinggit

Share




Rahsia Kad Kredit





Salam Sejahtera kepada semua..Hari ni tetiba rasa nak share something..Xder bnda bgs sgt pun nak share..Tajuk entry hari ni KAD KREDIT..

Best ke guna kad kredit?? For those yang dah ada kad kredit, tahu ke mcm mana diorang caj atau calculate interest atau apa2 jerlah calculation yang berkenaan..Atau tiap bulan men bayar jer ikut jumlah statement bulanan..Pada yang tahu baguslah, problemnya pada mereka yang x tahu..

Pada sesiapa yang xder kad kredit dan claim kad kredit ni merbahaya. Betul ke bahaya, mcm mana boleh jadi bahaya, klu betul bahaya kenapa bank negara still benarkan..Atau sebab orang cakap bnda tu bahaya dan ramai muflis sebab kad kredit dan kita pun ikut2 claim macm tu..

tak kisahlah dari kategori mana anda semua hope info kat bwah ni membantu..

KEBAIKAN KAD KREDIT

Penggunaan kad kredit menyenangkan urusan seharian manusia
  • pemegang kad kredit tidak perlu membawa wang tunai yang banyak untuk membeli-belah di pasar raya.Pemilik kad kredit Cuma menurunkan tandatangan sahaja pada bil barang yang dibeli.
  • pemilik kad kredit dikehendaki membayar bil itu pada akhir bulan dan itupun boleh dilakukan secara ansuran mengikut kemampuan para pemilik kad. (ni yang bahaya ni)

Penggunaan kad kredit didapati lebih selamat
  • pemegang kad kredit tidak perlu bimbang wang tunai mereka dicuri atau dirompak semasa membeli-belah dan melancong.Kalau kad kredit hilang atau dicuri,mereka boleh membuat laporan dan pemegang kad itu tidak akan menanggung risiko kad yang hilang itu.

Pemegang kad ditawarkan pelbagai bentuk perlindungan insurans

  • Kebanyakan syarikat pengeluar kad kredit memberikan perlindungan insurans daripada kehilangan atau kerosakan dalam masa 30 hari bagi barang yang dibeli. Dalam tempoh tersebut,ganti rugi akan diberi oleh syarikat pengeluar kad kredit.

Pemilik kad kredit diberikan kemudahan kredit yang istimewa

  • Pemilik kad kredit boleh memohon had kredit pengeluaran ditambah. Kemudahan ini cukup penting semasa kecemasan.Ada pengeluar kad kredit yang membolehkan pemilik kad kredit menikmati kemudahan pinjaman overdraf dan baki hutangnya dijelaskan secara ansuran dengan kadar bunga yang tinggi sedikit sahaja jika dibandingkan dengan pinjaman bank perdagangan lain.

KEBURUKAN KAD KREDIT

Penggunaan kad kredit boleh mewujudkan budaya belanja yang kurang sihat dan tidak terkawal

  • Seseorang pemegang kad kredit mungkin akan bebas belanja tanpa had kerana kemudahan mengeluarkan wang tunai pada bila-bila masa.Sikap senang dahulu dan susah kemudian akan timbul.Ini seterusnya akan menyulitkan kehidupan mereka nanti.
  • Kemudahan kad kredit menggalakkan pengguna berhutang dan berbelanja lebih daripada pendapatan mereka, sikap boros merugikan masyarakat.

Penggunaan kad kredit mungkin akan mendatangkan kesan negatif terhadap ekonomi negara
  • Perbelanjaan yang tidak terkawal akan mengakibatkan permintaan melebihi penawaran. Ini akan membawa kepada masalah inflasi di negara kita. Akhirnya, negara kita akan menghadapi masalah kemelesetan ekonomi.


CONTOH PENGIRAAN KAD KREDIT

Hutang Kad : RM8,000 (Berapa banyak yang kita hutang)
Interest Rate : 18% Setahun
Bayaran Minimum : RM400 sebulan (5% dari RM8,000)

Interest Rate akan mula dicaj selepas 20 hari dari hari statement date keluar hari ini di panggil due date. (Boleh check dekat bil kredit kad)..

kalau sebelum due date kita dapat clearkan hutang so xderlah interest..

Interest Charges: RM8,000 - RM400 = RM7,600 x 1.5% = RM114 (lebih kurang setiap bulan)

Interest anda kena bayar bulan seterusnya jika anda bayar RM400 minimum payment ialah RM8,000 - RM500 = RM7,500 x 1.5% = RM112.50

baki hutang kad kredit anda masih dalam lingkungan RM10,000

Ambil masa 89 bulan untuk selesaikan hutang jika bayar minimum payment.


So skang anda dah tau serba sikit pasal kad kredit ni bolehla nak apply kad mana2 bank klu berkenan hihihihi..

Aku x pakai kad kredit pun sebab belum ada keperluan, kadang2 ssh jgk klu nak buat online booking atau online purchase. Nasib baik aku counter dgn debit card..

"There is no bad in credit card, only a bad user"

Share




Wednesday, July 14, 2010

Tutorial Google Reader


Atas permintaan aku buat tutorial yang kelakar ni..hihihihi
Maaf kualiti kurang x tau kenapa lepas upload jadi mcm tu..


video

kalau ada masalah dipersila ty dekat komen



Share




Thursday, June 24, 2010

Jawa Oh Jawa - Kuda Kepang Mengamuk




Jawa....Sapa orang jawa angkat tangan, pandai cakap jawa x? hahahahaha kan dah kantoi..

Rugi klu orang jawa x reti cakap jawa..Ada yang lagi teruk malu nak ngaku dia orang jawa ish..ishhh..

Kali ni nak share lah satu website untuk membantu anak-anak2 jawa menguasai bahasa jawa..Bkn hanya anak jawa jer perlu belajar menantu2 kepada orang jawa pun blajarlah ckp jawa, senang nnt blk rumah mertua nak rewang2, xlah mendolop (melopong) je..hihiii

Thank kpd Family Azam dot com klik di sini..

Ada apa kat situ nak tau klik lah..Apa lagi klu bkn kamus jawa melayu..so senangla nak blajar..bahasa jawa bkn nya ada past tense ke present tense..mcm bhsa melayu gak x ssh nak blajar cuma pronounsnya jer yang pelik2 skit..hihihihi..

Oklah selamat belajar bahasa jawa..




Monday, May 31, 2010

Google Reader



Entry kali ni aku nak share pasal google reader. Kalau nak terang apa benda google reader ni secara terperinci dan pengertian yang skema memang aku x tau..Sebenarnya memang aku x faham pun..

Walau aku x faham aku nak share jugak sebab setiap pagi aku akan bkk bnda ni. Aku rasa aplikasi ni jimatkan masa untuk aku melawat laman-laman web yang aku suka atau membaca entry blog2 yang aku follow..

Sebelum aku citer macam mana google reader ni beroperasi aku nak sharelah pengalaman aku sebelum gunakan google reader ni. Klu dulu aku akan check laman web kegemaran mcm today's joke,web cari kerja atau apa2 lah.. klu laman web yang boleh jadi follower oklah tau jugak ada update ke x klu xder terpaksalah aku check.

Klu blog yang aku follow aku leh tau update tetapi yang diberi kat dashboard aku cuma ringkasan (snippet) so terpaksalah aku lawat laman blog tu..klu hari tu ada 10 blog update maka 10 blog aku terpaksa bkk..lagi satu andai aku jumpa blog baru dan byk info so aku follow tapi sebelum guna google reader bkn main ssh aku nak baca kesemua entry dia..bygkan klu time aku follow entry dia dah beratus2..nak bkk satu2 mmg lah aku x buat.

Ringkasnya google reader ni adalah satu website yang menerima semua content dari web2 site lain yang telah kita daftarkan atau yang kita follow..so klu aku ada beratus website atau blog yang aku follow aku just bkk website google reader jer pastu baca. So klu kepada sesiapa yang aku follow mmg kdg2 aku x pg blog korang tapi aku tetap baca semua entry korang..

Kat bwah ni ada video tentang google reader aku cari kat youtube harap dapat bantu anda semua memahami mcm mana google reader beroperasi.

video

Aku nak highlight beberapa kelebihan dan kelemahan google reader..

Kelebihan..
1) Aku tak payah pg laman web @ blog untuk baca content baru..
2) Aku boleh baca semua entry pada blog aku follow dgn mudah..

Kelemahan.
1) Setakat ni yang aku kenal pasti ialah aku xleh baca komen untuk entry pada blog aku follow..

Sampai sini dulu..Klu ada info yang salah atau nak share knowledge bgtau aku yer..

p/s: pada blogger anda dah x pyh dftar untuk google reader kat dashboard anda pada bhgian reading list ada view in google reader pada sebelah kiri bawah..semua blog anda follow boleh check kat situ..




Tuesday, April 27, 2010

Desktop Menarik




Leceh betul kalau buat keje kena bukak byk window sampai x muat taskbar..mesti aku asyik salah tekan je nak tekan word tertekan pdf, pdf pulak kalu satu jer xper atleast aku bukak 5 wndows untuk pdf kalu wat report or proposal. nak tekan pdf yg pertama aku tekan yang ke-2..banyak buang masa kat situ jer..Itu belum consider application lain spt internet browser, forex chart, ym, skype atau apa-apa jelah..

Sebelum ni aku just extend monitor ke monitor satu lagi so ada 2 monitor la aku tgk..tapi masalahnya taskbar aku still penuh.. Hangin aku bila wat keje asyik salah tekan jer dah la time writing tu nak karang ayat bkn men ssh, nak kena byk refer pada references (korang boleh faham ke ayat aku tulis ni, tapi klu sapa pernah tulis thesis or report or paper InsyaAllah dia fhm)..

Oleh kerana masalah ini, aku pun fikir la mcm mana nak mempermudahkannya..klu linux aku rasa desktop dia boleh pusing2, pastu setiap desktop boleh execute program masing2 sebagai contoh desktop pertama buka word then desktop kedua bukak pulak pdf..dengan ni senanglah nak tekan kat taskbar..

So klu linux ada application tu, kebiasaannya akan adalah software2 yang mampu menjalankan tugas seperti itu juga untuk XP..Maka googling pun dilakukan dan akhirnya aku berjumpa shock4way3view..

Puas hati aku skang dah ada 4 desktop dalam satu komputer..hehehehe

Klu sesiapa nak test bolehlah download kat web shock4way3view

Ada 2 file download kat situ aku guna yang zip file sebab yang itu x payah nak install. Klik je icon dah ada 4 desktop dah..

Moral of the story: klu jumpa sesuatu yang ssh sentiasalah berfikir macm mana nak mudahkan bnda tu, jgn jadikan alasan x tau bnda tu bukan bidang saya or whatever. Tuhan bagi kita akal suruh fikir, akal boleh berfikir dan belajar so belajarlah. Tapi manusia ni kebanyakannya bnda yang dah x pyh nak fkr dia fkr sebgai contoh orng putus cinta..(dah2 edi berenti membebel)..

p/s:kalau window 7 desktopnye dah canggih kot maybe masalah ni x ketara sgt..

~~Chill Out~~




Wednesday, April 21, 2010

Lawak Cari Calon Isteri [18SX]




Seorang emak berasa risau terhadap anak terunanya yang masih belum berkhwin lagi..

Maka emak tersebut mengambil keputusan memilihkan calon untuk anaknya itu..

Calon-calonnya

CALON PERTAMA:

Pekerjaan : Operator Telefon

"Ala Mak...nih tak syiioookkkk....dia nih selalu cakap:

SILA TUNGGU SEBENTAR,TUNGGU SEBENTAR"

CALON KEDUA:

Ciri-ciri : Kulit sawa matang, mata bulat dan besar,badan 100% bergetah, BUKITnya just nice

Pekerjaan : Setiausaha

Lalu sianak lelaki berkata "Nih lagi tak syyiiiooookkkk...asyik-asyik

HARAP BERSABAR...BERSABAR"

Si ibu pon gelisah kerana kebanyakkan calon yang ditunjukkan tidak memenuhi kriteria anak lelakinya... lalu dia pon menjemput calon terakhir...

CALON TERAKHIR:

Ciri-ciri : Kulit gelap-gelita,mata sepet sikit, badan 99.99999% bergetah, BUKITnya kurang memuaskan

Pekerjaan : Guru.

Tanpa segan silu dan memikir panjang lalu si anak lelaki ini bersetuju untuk memilih calon ini. Lalu si ibu pon pening kepala lalu bertanya kepada anak lelakinya mengapa dipilih calon ini.Lalu anaknya pun memberitahu... "Hah! mak nih la syyiookkk sikit...kalau cikgu best sikit..pasal dia selalu cakap

ULANG SEKALI LAGI, BUAT BANYAK-BANYAK, SALAH NIH,BUAT MACAM NIH 10 KALI LAGI, TERUSKAN..HAH..TERUSKAN DAH BETUL TUH..."

Tiba-tiba adik lelaki tersebut yang berumur 10 tahun menyampuk plak...

"Bang!!!....Konduktor bas mini lagi bagus bang.... Diorang selalu cakap....

"NAIK CEPAT, NAIK CEPAT...MASUK,MASUK.....

MASUK LAGI, DALAM LAGI...DALAM LAGILAAAAHHHHHHHHHHHHHH,

MASUK BELAKANG....BELAKANG LAGI,LAGI BELAKANG SANA

...BELAKANG BANYAK KOSONG!...........




Sunday, April 18, 2010

Edit Photo Tanpa Install Software





Entry kali ni aku nak share satu website yang boleh digunakan untuk edit photo..xlah sehebat adobe photoshop tapi bolehlah digunakan untuk waktu terdesak. let say nak edit pic tapi xder software photo editor kat pc or laptop korang yang tgh guna..

Actually ada banyak jugak photo editor online, search je kat google macam2 ada..website yang aku nak introduce ni aku suka sebab x yah nak sign in, simple dan pastinya yang memang ramai orang suka ada manual, tip and sedikit tutorial mcm mana nak edit pic, tapi yang basic2 je la..xperla basic pun aku suka sebab aku bukannya photographer nak edit pic sampai jadi pic HDR @ Rarindra Prakarsa atau teknik2 yang lain.

Okla intro dah pnjang dah..Now the question in mind is what is the website?? Pixlr is the answer. Pixlr is one of the web application that offer a web-based photo editing..klik kat bawah ni..



Menggunakan pixlr ni rasa macam guna software je..sbb desktop kita memaparkan seolah2 satu application software yang telah diinstall dalam komputer..faham ke apa aku cakap ni, klu x paham cubalah yer insyaAllah faham la nnt.. kalau x faham jugak x yah la guna komputer lagi..hehehheehe

Lupa pulak tadi aku ada mention pasal tutorial dan tip2..Semua tu ada kat sini blog pixlr..

Sekian dulu buat masa ini..Selamat Mencuba..




Tuesday, April 6, 2010

Nice Advertisement


See how creative they design a nice advertisement..

  1. Black In White.


  2. Broken English.


  3. Reduce Your Speed.


  4. Save the Energy.


  5. So Soft.


  6. Road Safety.



  7. Malaysia people's also have created a good advertisement..

    I give one example, How about I say 'Burung apa?'

    What u all will answer? (hahhahaha aku dah mula nak melalut)..

    That all for now..




Wednesday, March 31, 2010

Cara Mudah Belajar English Language


Tajuk English Language tapi aku tulis dalam BM..hehee... Sebenarnya kat sini aku nak kongsi satu website yang boleh bantu untuk terjemahkan dari Bahasa Malaysia ke English Language atau sebaliknya..

Ada banyak jugak language boleh translate..Chinese, Japanese, Arab pun ada..Aku tau ramai yang dah tau, tapi aku pasti lagi ramai yang x tau pasal web ni..kalau tau pun korang just guna untuk translate satu perkataan jer..

Web ni bukan jer boleh translate perkataan tapi boleh juga untuk translate ayat..contohnya korang tulis ayat dalam BM dia translate ke BI atau apa2 language korang nak..tapi untuk translate ayat xlah perfect just atleast bolehlah jadi basic guidance pada sesiapa yang selalu kena mengarang dalam bahasa english(especially for those who needs to write for thesis, conference paper or journal) ..


Web site tu adalah google translate..nak pegi website ni tekan je google translate kat goolge..Feature seterusnya yang aku nak highlight adalah web ni boleh digunakan untuk translate document dan website..upload document pastu translate..

Aku percaya korang selalu tick pada term & condition tanpa baca dulu apa yang korang setuju klu nak daftr apa2 kat online(termasuklah aku..hahahaa)..kalau diorang tulis kita kena bayar fee pun kita setuju pun jgk..hehee so far aku x kena lagi..So lepas ni bolehlah kita faham apa yang kita setuju sebelum kita tanda setuju..

Satu lagi bnda yang aku suka pasal google translate ni, untuk English diorang sediakan sound sekali so bolehlah check sebutan sesuatu perkataan dalam english..

Aku uji korang sikit kalau perkataan BI 'liase' macam mana korang bunyikan. Aku dengar ada yang sebut, layes, lis, les dan mcm2 lagilah hahahhaha...kalau korang nak tau bunyinya macam mana guna lah website tu set translate from English, translate to english pastu klik icon sound..

Kadang2 kalau aku dah xder keje..aku set English to English pastu aku tulis ayat BM..lawak gak dgr org putih baca BM..cubalah...

Aku harap website ni dapat membantu korang semua..

Happy trying and Start writing in English





Related Posts with Thumbnails