Thursday, July 29, 2010

Who Want To be A Millionaire




Salam Sejahtera..Hari ni nak share tentang pemikiran seorang millionaire. Di petik dari Buku Secret of Millionaire Mind by T Harv Eker.

Actually byk blog dah highlight pasal ni tapi aku nak sahre jugak..

Let’s see how the rich and poor people think and act differently!

1. Rich people believe ” I create my life”. Poor people believes ” Life happens to me”

2. Rich people play the money to win the game. Poor people play the money game to not lose.

3. Rich people are committed to being rich. Poor people want to be rich.

3. Rich people think big. Poor people think small.

4. Rich people manage their money well. Poor people mismanage their money well.

5. Rich people have their money work hard for them. Poor people work hard for their money.

6. Rich people act in spite of fear. Poor people let fear stop them.

7. Rich people constantly learn and grow. Poor people think they already know.

Hope 7 pemikaran ni dapat membantu anda semua untuk memperbaiki kedudukan kewangan anda..

Semoga Berjaya

Credit to BijakRinggit

Share




Rahsia Kad Kredit





Salam Sejahtera kepada semua..Hari ni tetiba rasa nak share something..Xder bnda bgs sgt pun nak share..Tajuk entry hari ni KAD KREDIT..

Best ke guna kad kredit?? For those yang dah ada kad kredit, tahu ke mcm mana diorang caj atau calculate interest atau apa2 jerlah calculation yang berkenaan..Atau tiap bulan men bayar jer ikut jumlah statement bulanan..Pada yang tahu baguslah, problemnya pada mereka yang x tahu..

Pada sesiapa yang xder kad kredit dan claim kad kredit ni merbahaya. Betul ke bahaya, mcm mana boleh jadi bahaya, klu betul bahaya kenapa bank negara still benarkan..Atau sebab orang cakap bnda tu bahaya dan ramai muflis sebab kad kredit dan kita pun ikut2 claim macm tu..

tak kisahlah dari kategori mana anda semua hope info kat bwah ni membantu..

KEBAIKAN KAD KREDIT

Penggunaan kad kredit menyenangkan urusan seharian manusia
  • pemegang kad kredit tidak perlu membawa wang tunai yang banyak untuk membeli-belah di pasar raya.Pemilik kad kredit Cuma menurunkan tandatangan sahaja pada bil barang yang dibeli.
  • pemilik kad kredit dikehendaki membayar bil itu pada akhir bulan dan itupun boleh dilakukan secara ansuran mengikut kemampuan para pemilik kad. (ni yang bahaya ni)

Penggunaan kad kredit didapati lebih selamat
  • pemegang kad kredit tidak perlu bimbang wang tunai mereka dicuri atau dirompak semasa membeli-belah dan melancong.Kalau kad kredit hilang atau dicuri,mereka boleh membuat laporan dan pemegang kad itu tidak akan menanggung risiko kad yang hilang itu.

Pemegang kad ditawarkan pelbagai bentuk perlindungan insurans

  • Kebanyakan syarikat pengeluar kad kredit memberikan perlindungan insurans daripada kehilangan atau kerosakan dalam masa 30 hari bagi barang yang dibeli. Dalam tempoh tersebut,ganti rugi akan diberi oleh syarikat pengeluar kad kredit.

Pemilik kad kredit diberikan kemudahan kredit yang istimewa

  • Pemilik kad kredit boleh memohon had kredit pengeluaran ditambah. Kemudahan ini cukup penting semasa kecemasan.Ada pengeluar kad kredit yang membolehkan pemilik kad kredit menikmati kemudahan pinjaman overdraf dan baki hutangnya dijelaskan secara ansuran dengan kadar bunga yang tinggi sedikit sahaja jika dibandingkan dengan pinjaman bank perdagangan lain.

KEBURUKAN KAD KREDIT

Penggunaan kad kredit boleh mewujudkan budaya belanja yang kurang sihat dan tidak terkawal

  • Seseorang pemegang kad kredit mungkin akan bebas belanja tanpa had kerana kemudahan mengeluarkan wang tunai pada bila-bila masa.Sikap senang dahulu dan susah kemudian akan timbul.Ini seterusnya akan menyulitkan kehidupan mereka nanti.
  • Kemudahan kad kredit menggalakkan pengguna berhutang dan berbelanja lebih daripada pendapatan mereka, sikap boros merugikan masyarakat.

Penggunaan kad kredit mungkin akan mendatangkan kesan negatif terhadap ekonomi negara
  • Perbelanjaan yang tidak terkawal akan mengakibatkan permintaan melebihi penawaran. Ini akan membawa kepada masalah inflasi di negara kita. Akhirnya, negara kita akan menghadapi masalah kemelesetan ekonomi.


CONTOH PENGIRAAN KAD KREDIT

Hutang Kad : RM8,000 (Berapa banyak yang kita hutang)
Interest Rate : 18% Setahun
Bayaran Minimum : RM400 sebulan (5% dari RM8,000)

Interest Rate akan mula dicaj selepas 20 hari dari hari statement date keluar hari ini di panggil due date. (Boleh check dekat bil kredit kad)..

kalau sebelum due date kita dapat clearkan hutang so xderlah interest..

Interest Charges: RM8,000 - RM400 = RM7,600 x 1.5% = RM114 (lebih kurang setiap bulan)

Interest anda kena bayar bulan seterusnya jika anda bayar RM400 minimum payment ialah RM8,000 - RM500 = RM7,500 x 1.5% = RM112.50

baki hutang kad kredit anda masih dalam lingkungan RM10,000

Ambil masa 89 bulan untuk selesaikan hutang jika bayar minimum payment.


So skang anda dah tau serba sikit pasal kad kredit ni bolehla nak apply kad mana2 bank klu berkenan hihihihi..

Aku x pakai kad kredit pun sebab belum ada keperluan, kadang2 ssh jgk klu nak buat online booking atau online purchase. Nasib baik aku counter dgn debit card..

"There is no bad in credit card, only a bad user"

Share




Wednesday, July 14, 2010

Tutorial Google Reader


Atas permintaan aku buat tutorial yang kelakar ni..hihihihi
Maaf kualiti kurang x tau kenapa lepas upload jadi mcm tu..


video

kalau ada masalah dipersila ty dekat komen



Share




Related Posts with Thumbnails