Monday, May 31, 2010

Google Reader



Entry kali ni aku nak share pasal google reader. Kalau nak terang apa benda google reader ni secara terperinci dan pengertian yang skema memang aku x tau..Sebenarnya memang aku x faham pun..

Walau aku x faham aku nak share jugak sebab setiap pagi aku akan bkk bnda ni. Aku rasa aplikasi ni jimatkan masa untuk aku melawat laman-laman web yang aku suka atau membaca entry blog2 yang aku follow..

Sebelum aku citer macam mana google reader ni beroperasi aku nak sharelah pengalaman aku sebelum gunakan google reader ni. Klu dulu aku akan check laman web kegemaran mcm today's joke,web cari kerja atau apa2 lah.. klu laman web yang boleh jadi follower oklah tau jugak ada update ke x klu xder terpaksalah aku check.

Klu blog yang aku follow aku leh tau update tetapi yang diberi kat dashboard aku cuma ringkasan (snippet) so terpaksalah aku lawat laman blog tu..klu hari tu ada 10 blog update maka 10 blog aku terpaksa bkk..lagi satu andai aku jumpa blog baru dan byk info so aku follow tapi sebelum guna google reader bkn main ssh aku nak baca kesemua entry dia..bygkan klu time aku follow entry dia dah beratus2..nak bkk satu2 mmg lah aku x buat.

Ringkasnya google reader ni adalah satu website yang menerima semua content dari web2 site lain yang telah kita daftarkan atau yang kita follow..so klu aku ada beratus website atau blog yang aku follow aku just bkk website google reader jer pastu baca. So klu kepada sesiapa yang aku follow mmg kdg2 aku x pg blog korang tapi aku tetap baca semua entry korang..

Kat bwah ni ada video tentang google reader aku cari kat youtube harap dapat bantu anda semua memahami mcm mana google reader beroperasi.



Aku nak highlight beberapa kelebihan dan kelemahan google reader..

Kelebihan..
1) Aku tak payah pg laman web @ blog untuk baca content baru..
2) Aku boleh baca semua entry pada blog aku follow dgn mudah..

Kelemahan.
1) Setakat ni yang aku kenal pasti ialah aku xleh baca komen untuk entry pada blog aku follow..

Sampai sini dulu..Klu ada info yang salah atau nak share knowledge bgtau aku yer..

p/s: pada blogger anda dah x pyh dftar untuk google reader kat dashboard anda pada bhgian reading list ada view in google reader pada sebelah kiri bawah..semua blog anda follow boleh check kat situ..

2 comments:

~aSFaLiZa~ said...

bagi la tutorial sekali. sng sikit nk folow mcm mana nak buat

Noraide said...

InsyaAllah bila ada kelapangan aku buat nnt.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails